В Америці знайшли трубки віком 400 років

За історичними відомами перші курильні трубки з'явилися близько трьох тисяч років тому в Америці. Спочатку вони були головним предметом в ритуальних дійствах індіанців. Як трубок стародавні індійці використовували кістки тварин або стебла очерету, набиваючи їх тютюном.

Уже пізніше трубки почали прикрашати різними візерунками, а виготовлялися вони з деяких деревних порід і каменю. Індіанці дуже широко використовували трубки, зроблені з кукурудзи, які легко виготовлялися, але мали короткий термін служби.

Восени 2009 року в покинутому колодязі, який капітан Джон Сміт побудував у центрі Форт-Джеймса в 1608 році, археологи розкопали фрагменти трубок. Ймовірно, їх виготовив Роберт Коттон, перший англійський трубочник, відправлений в Джеймстаун. Як і лондонські трубки, фрагменти мають ромбоподібну маркування і флер-де-лисиць.

Трубки зроблені з віргінської червоної глини. На відміну від ранніх англійських трубок, що мали маленьку чашу в формі цибулини для куріння дорогого імпортного тютюну в гурманських кількостях, в Джеймстауні виготовлялися трубки, швидше нагадували індіанські «люльки миру», в які набивалося велику кількість тютюну, щоб вистачило на кілька людей.

18 травня 2021