Люлька форми Dublin

Одна з найстаріших форм трубок, яка до сих пір не втратила актуальності - це Dublin. Вона хороша і своїм виглядом, і курильними властивостями, і тим, що особливо затребувана як основа для фріхендів. Її пропорції строгі, але не сухі - в ній завжди є якась плавність і плинність.

Як виглядає Dublin?

Вважається, що досить незвичайну форму чаші трубка успадкувала від своїх глиняних предків. Умілий майстер може розкрити надзвичайну красу бріара в трубці цієї форми - якщо вдало підібрати розташування малюнка, то на боках чаші можна розташувати вертикальні грейнси, а на верхньому зрізі - «очі». З цієї ж причини багато майстрів вибирають Dublin як основу для фріхендів - така легка і збалансована форма виглядає виграшно практично в будь-якій художній інтерпретації.

За своєю формою і пропорціям Dublin практично ідентичний Billiard, але відрізняється від нього чашею, яка схожа на розширений догори конус (тютюнова камера у Дубліна теж конусоподібна). Довжина мундштука становить, як правило, половину довжини всієї трубки. У формі чубука і мундштука немає
абсолютно ніяких обмежень - чубуки бувають круглі, овальні, грановані, а мундштуки - сідлоподібні і конічні.

Існують і прямі, і вигнуті Дубліни, правда, Bent Dublin не завжди виділяють в окрему категорію. Bent Dublin часто стає базою для фріхендів.

Насправді, у Дубліна не так багато родинних форм, які легко сплутати, але все одно наведемо невелику порівняльну характеристику.

1. Dublin і Calabash. У всіх калабаш є відмітна ознака - незвичайний верх чаші, який немов накритий куполом.

2. Dublin і Zulu. Zulu, по суті, різновид Дубліна, тому всі пропорції збережені. Різниця полягає в більш сильному нахилі чаші і характерним легким вигином (1/8). Прямих і сильно вигнутих зулу не існує. Це сталість пояснюється тим, що трубку з таким вигином дуже зручно тримати в зубах, не притримуючи рукою.

3. Dublin і Pear. Pear, яку називають ще Acorn, відрізняється від Дубліна тим, що краї чаші у неї завжди заокруглені. Крім цього, практично всі груші/жолуді - це Бенте, але зрідка зустрічаються прямі. Чаші у них невеликі.

4. Dublin і Billiard. За всіма параметрами ці трубки однакові, крім одного - форми чаші. У більярду її стінки трохи звужуються догори, у Дубліна, навпаки, розширюється. Трубки хоч і схожі зовні, сплутати їх не можна.

Як куриться Dublin?

Через незвичайну форму чаші, і, відповідно, камери, Dublin (і прямий, і бент) куриться не так, як інші трубки. По мірі куріння смак тютюну стає все яскравіше і досягає свого піку до кінця трубки. Це особливість всіх трубок з конічними камерами.

17 травня 2021