Люлька Billiard - форма, пропорції, особливості

Billiard - класична форма люльок, найпопулярніша серед трубокурів. З більярду починає кожен майстер-люлькар - і зовсім не тому, що таку невибагливу форму виготовити найпростіше, а як раз навпаки. Строгість ліній, вимогливість до гармонійності і витриманості образу - ось що робить цю трубку такою складною у виконанні та бездоганно елегантною.

Як вже говорилося, Billiard відрізняють строгі пропорції. Тютюнова камера циліндрична, чаша практично повторює її форму, тільки вгорі трохи звужується і заокруглюється. Перетин чубука найчастіше круглий, але може бути овальним або граненим (останній варіант зустрічається дуже рідко). Чубук має дорівнювати висоті чаші, а мундштук завжди довший за чубук. Якщо порушити ці пропорції, люлька буде носити іншу назву (далі ми розповімо, як відрізнити більярд від його численних родичів).

Відмінні риси більярда

Хоча в класичному уявленні у більярду чубук і мундштук повинні бути прямими, це не завжди так. Існує Bent Billiard, причому вигин трубки може бути яким завгодно. Правда, Full Bent Billiard вважають окремою формою, яка називається Hungarian. Як і всі бенти, більярд переживав не найкращі часи від початку і до середини минулого століття, але тепер знову став однією з найпопулярніших форм люльок.

Більярд став основою для багатьох інших люлькових форм, які часто плутають (і не тільки трубокури-початківці) через те, що їх відмінності досить малопомітні на перший погляд.

Порівняння більярда і люльок хожих форм

1. Billiard і Pot (горщик, казанок). Головна їхня відмінність в висоті чаші - у пота вона вкорочена, найчастіше її ширина перевищує висоту. Чубук може бути овальним або круглим. Існують прямі та вигнуті поти, правда, останніх випускається не так вже й багато.

2. Billiard і Chimney. Нічим від більярду не відрізняється, крім як висотою чаші. Чаша Chimney, так само як і тютюнова камера, подовжена, тому тютюн у такій люльці куриться довше. Як відзначають трубокура, тримати цю трубку в зубах не дуже зручно.

3. Billiard і Canadian (канадка). Канадки, на відміну від більярду, бувають тільки прямими. У канадок характерні пропорції - у них дуже довгий овальний чубук і короткий конусоподібний мундштук. Якщо мундштук сідлоподібний, таку трубку називають Lumberman.

4. Billiard і Lovat. У Ловата дуже довгий круглий чубук і короткий сідлоподібний мундштук. Довжина чубука Ловата може перевершувати висоту чаші в півтора-два рази.

5. Billiard і Liverpool. Чубук Ліверпуля неодмінно круглий і довгий, мундштук - короткий,
конічної форми. Чаша у Ліверпуля така ж, як у більярда.

Є ще одна цікава варіація більярду - Panelled Billiard. Пропорції все ті ж, єдина відмінність - у формі стінок чаші, в цій люльці вони скошені або гладкі. Але при цьому чубук залишається круглим. У тому випадку, якщо чубук квадратний, люлька називається Foursquare.

17 травня 2021