Китайське доміно

Початкова назва цієї гри розшифровується як "кістяні таблички", які, у свою чергу, запозичили правила у ще більш древньої гри "кістки". Цікавий і той факт, що китайські кістки не мали нульового очка (воно виявилося на фігурі за бажанням однієї з європейських країн).

Китайське доміно - це узагальнена назва настільних ігор!

Вони поширені, головним чином, на території та Східної Азії. Загальним для них є набір кісток, число яких дорівнює 32-м. Часом китайське доміно називають маджонгом. Однак це помилкова думка. Ці ігри не пов'язані між собою.

Якщо у китайському варіанті доміно є 32 кісточки, то на заході їх налічується всього 28 штук. При цьому китайські кісточки (половинки) містять від одного до шести точок (тому "пустушки відсутні"). Набір доміно містить всього 21 тип кісток, що відповідає 11 типам у двох примірниках.

Крім того, китайське доміно, на відміну від європейського варіанту не містить чорних розділяючих ліній, тому що в переважній кількості ігор значення приймає не відповідність цих полиць, а сума точок на двох половинках. Поряд з цим , на кісточках подвійниї трійки дві середні точки розташовані по середині (на місці відсутньої чорної лінії).

Особливістю китайського доміно виступає різне забарвлення точок на кісточках!

Вони пофарбовані двома кольорами: червоним і білим, подібно забарвленні грані гральних кісточок (китайських): одна точка і чотири точки - червоні , а інші пофарбовані в білий.

Що стосується "масті" на які діляться кісточки, то їх дві: військові та цивільні. До громадянської масті належать всі дублі 1-3; 1-5 ; 1-6 ; 4-6 , а також 5-6; (1-1 , 2-2 , ...), а всі інші ставляться до військових.

Кожної китайської кісточці присвоєно традиційне ім'я!

Цивільні: 1-1 - (земля) , 2-2 - (лава), 3-3 - (довгий), 4-4 - (чоловік), 5-5 - (квітка сливи) ,6-6 - (небо ), 1-3 - ( гармонія чи гуска), 1-5 - (большеголовая шістка ), 1-6 - (довга сімка ) , 4-6 - ( перегородка ) , 5-6 - ( топірець ) . А ось що стосується імен військових кісток , то вони відповідають сумарності точок : 3-6 і 4-5 - це дев'ятки , 2-6 і 3-5 - це вісімки і так далі.

2 червня 2021