Як зробити правильний вибір?

Якщо Ви вважаєте, що курити сигару можна поспіхом, подібно банальній сигареті. Якщо думаєте, що всі сигари приблизно однакові, і відрізняються лише розмірами і ціною, Ви помиляєтеся. Як би ми не хотіли, але двох однакових сигар не буває. Мова про справжні сигари, а не машинної скрутки. У цій статті ми поговоримо про сигари, створені працьовитими руками, в кожну з яких хтось на іншому краю землі вклав не тільки тепло і вміння своїх рук, але й душу.

Як бути новачкам?

Добре, якщо Ви завжди купуєте тільки найдорожче. При виборі сигар, ця риса Вам безсумнівно допоможе. Хороша сигара не може коштувати дешево. Але якщо вибирати сигари подібним чином вам не по кишені, читайте далі. 

Сигари бувають ручної та машинної скрутки. Ручні роблять з суцільного листя та скручують руками. Інші роблять з різаного тютюну, що перетворюється в сигару спеціальною машиною. «Ручні», класу premium, коштують дорого. «Машинки» (так їх дійсно іноді називають) якістю нижче, але нижче і їх ціна. Якщо на коробці написано Hand rolled (hecho a mano), отже скрутка ручна, якщо Machine rolled (hecho a maquina) - скрутку робила машина.

Хороші сигари роблять у півтора десятках країн світу. Але класика - це Куба та Домініканська Республіка. Краще буде купити першу сигару родом звідти. Врахуйте, що кубинські сигари міцніші. Для них поряд з насиченим смаком і складним ароматом характерні відтінки спецій, прянощів і землі. Домініканські сигари - протилежність кубинським. Їх відрізняє легкий солодкуватий смак, тонкий аромат, квіткові і трав'янисті нотки, запахи ванілі та молочного шоколаду. Рідко хто може відразу оцінити кубинські сигари з їх складним букетом та смаком. Зате домініканські новачкам подобаються. Вони приємні та прості. Спробуйте почати з них. Бразильські сигари дуже насичені, а нікарагуанські схожі на кубинські. Як говорити?

Не кажіть слово «розмір»

Користуйтеся терміном «формат», який означає поєднання довжини, діаметру та форми сигари. Форматів дуже багато, але навчитися розрізняти основні не так складно, як може здатися. Сигари діляться на прямі та фігурні. Прямі мають однакову товщину по всій довжині. Фігурні звужуються на одному або обох кінцях. Зроблено це не заради краси. Фігурні сигари мають властивість різко змінювати свій смак по мірі куріння. У сигари товстої з одного кінця і вузької з іншого в процесі куріння смак змінюється з м'якого на більш гострий.

По діаметру сигари бувають товсті, середні й тонкі. Товсті частіше мають насичений смак, ніж тонкі. Тривалість Вашого задоволення визначає довжина сигари. Повільно вдихаємо аромат сигари. Звичайно, Вам поки що далеко до Уїнстона Черчіля, але цього від Вас ніхто і не вимагає. Навряд чи Ви відразу зможете відчути нюанси у вигляді квіткових або горіхових тонів, ароматів дерева, шоколаду або шкіри. Просто вдумайтеся, що Ви при цьому відчуваєте, і спробуйте зрозуміти, чи подобається вам це чи ні. Аромат, видаваний холодною сигарою, під час паління у багато разів посилиться, стане яскравішим і соковитішим.

На що звернути увагу при покупці

  1. Подивіться, чи немає тріщин і інших дефектів. Навіть при покупці цілої коробки, не посоромтеся попросити її відкрити.
  2. Не слухайте тих, хто каже, що вологість сигари можна перевірити, натиснувши на тіло вітоли. Якщо почуєте хрускіт - сигара суха. Незрозуміло, звідки пішов цей метод, але так Ви ризикуєте пошкодити покривний лист. Визначити ж вологість, насправді, дуже просто. Пересушені сигари майже не пахнуть.
  3. Якщо між тютюновим листям є проміжки, значить, сигара буде легко тягнутися.
  4. Найкраще залишати сигару в целофановій обгортці. Так, Ви вбережете її від короткочасних перепадів вологості, при відкритті х'юмідора.
  5. Завжди купуйте сигару з наклеєною акцизною маркою. Така марка є свідченням якості товару. Адже сигари діляться тільки на два класи – справжні та всі інші.

Ну, і купуйте сигари в Embargo. Ми стежимо за якістю.

26 травня 2021