Зараз на багатьох форумах можна прочитати відгуки курців про той чи інший люльковий тютюн. Але чи можна на них покладатися при виборі? І тут вся справа зовсім не в «на смак і колір». Досить часто, під час дегустації, курці можуть не дотримуватися певних правил. А це позначається на смакових відчуттях.
Отже, давайте розглянемо чинники, які впливають на нас під час дегустації. По-перше, це сам люльковий тютюн. По-друге, люлька. І якщо з першими двома аспектами погодяться всі, то третій може дещо здивувати. Ви знали, що сам курець теж одна зі змінних? Але давайте розглянемо всі фактори більш докладно.
Люльковий тютюн

Про тютюн можна говорити дуже довго. Щоб повністю розкрити тему впливу тютюну на процес дегустації, ми підготуємо для Вас окрему статтю. А поки просто перелічимо фактори, які впливають на смак тютюну:
- Температура;
- Вік;
- Вологість;
- Обсяг Диму.
Курильні люльки
Основну увагу хочемо приділити люльці з бріару. Справа в тому, що пінкові курильні люльки - нейтральні, тому їх вплив на смак тютюну - менше. Перед дегустацією переконайтеся, що Ваша люлька добре вичищена. Здавалося б, що це правило вже давно всім відомо, але все одно часто помічаю подібну помилку. Крім того, люлька не повинна бути новою.
Тільки в обкуреній люльці Ви зможете повноцінно відчути смак і аромат тютюну. Звичайно, можна помітити протиріччя правилу про добре вичищену люльку. Щоб досягти надійних і достовірних результатів дегустації, покуріть тютюн в одній курильній люльці декілька разів. Кожен курець має свій темп куріння. Деякі курять люльку спекотніше, деякі прохолодніше. Також, різні курильні люльки по-різному відводять тепло. Для дегустації найкраще підійде та, у якої стінки чаші сильно не нагріваються.
Тепер поговоримо про розмір тютюнової камери. Для одних тютюнів більше підходять курильні люльки з великою чашею, а для інших, навпаки, з маленькою. Чому ж так відбувається? Справа в тому, що тютюн, який лежить нижче межі горіння є свого роду фільтром. Він пропускає через себе дим і до кінця куріння містить більше смол, ніж тютюн зверху. Таким чином, смак змінюється. Він стає більш насиченим, іноді може придбати певну гіркоту. Якщо смак Вам не подобається, тоді використовуйте для такого тютюну меншу чашу.
Єдиної думки, чи впливає форма тютюнової камери на смак - немає. Форма може бути U-подібною та V-подібною. Безумовно, форма камери впливає на процес горіння, що може відбиватися на смаку тютюну. Було б цікаво почути про Ваш досвід. Чи помічали, якусь відмінність в смаку тютюну в трубках різної форми? Ну, і останній важливий фактор - місце, де проходить фронт горіння. Протягом куріння смак тютюну може змінюватися. У другій третині чаші він тліє трохи гарячіше, а в першій і третій - прохолодніше.
Вплив курця трубки
Як не абсурдно це звучить, але курець - це головна змінна. Під час дегустації важливо вміти абстрагуватися від власних смакових вподобань і складати незалежну думку про тютюн. Також, вплив на смак надає і те, як часто і глибоко робить курець вдихи диму з люльки.
Ще одна важлива складова - темп куріння, який впливає на вологість тютюну. Те, як туго Ви набиваєте тютюн в трубку, теж має значення. Радимо проводити дегустацію з різною щільністю набивання одного і того ж тютюну. Навіть очікування курця можуть вплинути на думку. Якщо скажуть, що тютюн, який Ви дегустуєте - неймовірний, то в більшості випадків Ви теж запрограмуєте себе на приємний смак. Ну, і навпаки, поганий настрій може зіграти певну роль. Це основні фактори, які впливають на процес дегустації тютюну. Сподіваємося, що наші рекомендації стануть Вам у нагоді.