Hearth & Home - WhiteKnight. У пошуках досконалого аромату

Суміш Hearth & Home - WhiteKnight відома багатьом, але в першу чергу не як самостійний бленд, а як майстерне наслідування знаменитому Балканському зібранню. Не зовсім справедлива оцінка. Так, WhiteKnight зумів наблизитися до легендарної суміші, але при цьому він має індивідуальність і зберігає властиві йому одному риси.

Аромат складний, багатогранний, змінюється від чаші до чаші

Щоб приготувати бленд, використовувалися жовта Вірджинія, кіпрська Латакія та македонський орієнтальний тютюн (включаючи знаменитий Йеніджі). Суміш цих видів тютюну дає надзвичайний аромат - складний, багатогранний, який змінюється від чаші до чаші. Запах суміші поєднує в собі різкуватий мускусний аромат шкіри та гостру кислинку яблучного оцту. Латакія привносить свою звичайну ноту копченого чорносливу - і фоном всього цього служить м'яка, навіть вершкова солодкість Вірджинії.

Тютюн у банці зазвичай досить сухий, трохи клейкий, легко розминається на фрагменти. Завдяки низькій вологості суміш можна курити відразу ж, заздалегідь не підсушуючи. Виглядає бленд строкато, навіть ошатно - мимоволі на думку спадають барвисті наряди Коломбіни. У тютюні змішалися світло-вохристі стрічки Вірджинії, невеликі лимонні пластівці орієнтального тютюну і деяка кількість темних фрагментів - теракотових і шоколадних.

Смак тютюну такий само неоднозначний і різноплановий, як і аромат

Всім, хто сподівається, закуривши WhiteKnight, знову відчути впізнаваний смак Балканського зібрання, варто врахувати, що ця суміш - не клон і не ідентична копія. Вона дещо солодша, ніж версія 60-х років, в ній трохи менше Латакії, а орієнтальний тютюн звучить яскравіше. Тютюн середньої міцності, його смак такий само неоднозначний і різноплановий, як і аромат. Основою смаку служить Вірджинія - гладка, м'яка, в ній можна вловити слабкий аромат цитрусових. Це звучання залишається незмінним, поки ви курите трубку - ковзає на периферії, але ніколи не виривається вперед. Перше, що відчувається в суміші - це Латакія, копчена, деревна, насичено-солодка. Часом прослизає гострувата, густо-пряна нотка Йеніджі. Ближче до середини чаші вступає орієнтальний тютюн. Він дарує свіжу кислинку та багатство ароматів - можна розрізнити звучання квітнучої сливи, каррі і лимона. Плавність - це явно не той епітет, який можна застосувати до цієї суміші. Її смак постійно змінюється і переходить від ніжно-молочного до пекучого і насиченого.

Неоднозначний бленд, який обговорюють і ніяк не дійдуть згоди. Хтось вважає його кращим за свого попередника, хтось - відверто гіршим. Когось чарує мінливість смаку, когось дратує. Тому утримаємося від будь-яких оцінок. Цей тютюн з тих, які завжди залишаться предметом суперечок -мабуть, в цьому його принадність.

21 травня 2021