Електронні сигарети - відгуки лікарів

Чи завдає шкоду здоров'ю електронна сигарета? - це питання турбує курців протягом усіх 8 років існування цього замінника звичайної сигарети. Не існує єдиного стверджуючої відповіді про шкоду або користь електронної сигарети.

Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров'я не бере на себе відповідальності щодо інформації, яку пишуть від їх імені в інтернеті. У статтях йдеться, що МОЗ, нібито заявляє про безпеку електронної сигарети і ефективності використання такої сигарети в боротьбі зі шкідливою звичкою - курінням.

Лікарі, які досліджували вплив електронної сигарети на організм людини, так само не можуть прийти до єдиного висновку.

А. Авер'янов, доктор медичних наук, заступник директора з наукової роботи НДІ пульмонології Міністерства охорони здоров'я Росії говорить: «за допомогою електронної сигарети можна досягти відразу двох ефектів. Людина отримує відчуття паління з усіма атрибутами: предметом в руці, затягуванням, димом, що видихається і тактильним відчуттям сигарети в роті. Крім того, він отримує нікотин. Це компроміс, який виключає отримання канцерогенних речовин з тютюнового диму і не перетворює навколишніх у пасивних курців»

К. Красовський, завідувач сектором контролю за тютюном, на прес-конференції Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України виступив з думкою, яка стверджувала: «Електронні сигарети завдають шкоди здоров'ю людини». Він схилявся до того, що електронні сигарети, це всього лише нововведення, яке зареєстровано, як «девайс». «Електронна альтернатива тютюнопаління не пройшла досліджень, які б підтверджували її користь і ефективність».

Імпортери ж електронних сигарет в особі Е. Белюра, офіційний представник компанії «Shenzhen Smoore technology co., Ltd» в Україні, категорично не згодні з К.Красовський. І це вірно. Завідувач сектором контролю за тютюном, спеціально виступає проти продажу електронних сигарет захищаючи інтереси тютюнових компаній. Так як інтерес до електронних сигарет зростає з кожним днем, тютюнові компанії зіткнулися з сильним конкурентом і озброїлися всім, чим тільки можна, навіть вищими чиновниками.

В даний час не існує ніяких професійних висновків лікарів щодо властивостей електронної сигарети. Радує те, що в практиці не виявлено жодного випадку, коли від використання електронної сигарети людина отримував летальний результат.

2 червня 2021