Статтю про люлькой нагар ми хочемо почати з такої складової процесу куріння, як тютюн. Сам по собі він може бути плоским і млявим. Поширена помилка багатьох курців - лаяти тютюн, не думаючи при цьому, що його смак в різних трубках може відрізнятися. Тому завжди до смаку тютюнової суміші потрібно додавати смак самої курильної трубки.

Роль нагару в формуванні смаку
Якщо порівняти трубку з резонатором музичного інструменту, то в обкуреній трубці тютюн отримує нове більш об'ємне звучання. Але також нагар може вбити всю красу смаку в корені. Саме тому так важливо стежити за станом тютюнової камери не тільки в період обкурювання, а й весь час.
Є таке поняття, як якість нагару. Курці-початківці часто допускають одну помилку. Вони залишають камеру нечищеною, думаючи, що це прискорить процес обкурювання. Скажемо відразу, що це шлях в нікуди. Звичайно, певний шар наростає на стінках швидше, але нагаром його назвати складно. Це просто пухка масса, що кришиться. Якщо Вам дуже пощастить, то тютюн при палінні буде несмачним, але частіше за все подібний нагар додасть гіркоти та гарі.
Тому, давайте домовимося. Трубку ми чистимо завжди і робимо це добре. Так, доведеться почекати. А деякі бріарові трубки обкурюються ну дуже повільно. Це відбувається через певні характеристики бріару. Але очікування варто результату, адже у трубки з'явиться її власне звучання.
Хоч багато досвідчених курців і кажуть, що ніякого нового смаку в обкуреній трубці немає, що це лише наше особисте сприйняття смаку. Але все, же нагар має властивість поглинати вологу і завдяки цьому трубка куриться рівніше, а це вплине на нашу думку про саму курильну трубку. Хоча якість багато в чому залежить від таких факторів, як уміння майстра, матеріал та форму тютюнової камери.
Якість нагару - це не постійна величина
Неправильно вважати, що нагар наростає один раз, і потім Ви весь час насолоджуєтеся результатом. Ми не говоримо про те, що потрібно кожну секунду заглядати в камеру. Важливо зрозуміти, що це не якийсь окремий процес. Ставтеся до чищення трубки і підрівнювання нагару, як до частини куріння.
Раніше ми розповідали про те, що обкурювання - це процес нарощування початкового нагару. Його головна мета - захист стінок від підгоряння. І трохи відійшовши від розповіді про нагар, пояснимо, чому так важливо обкурювати тютюнову камеру. Підпалені стінки геть позбавляють трубку смаку. Виправити ситуацію в майбутньому можна, але в незначній мірі. Складно сказати, чому це відбувається, але це так.
Статися це може не тільки під час обкурювання, а й пізніше. Саме тому потрібно навчитися стежити за температурою і темпом куріння. Підводячи підсумки, обкурювання - це не просто процес нарощування нагару, а фундамент для майбутнього куріння.