Бріар як матеріал для виготовлення люльок

Бріар був відкритий французькими різьбярами-виробниками курильних трубок ще в кінці 19 століття. У ті часи виготовлення курильних трубок проходило частково на експериментах. Трубки робили з плодових або декоративних дерев: вишні, самшиту або горіха.

Французьке містечко Snt. Claude славилося своїми різьбярами по дереву

Вони відкрили новий дерев'яний матеріал бріар. Дерева росли в Середземномор'ї і французи спочатку дали їм назву білої пустки. Справа в тому, що ліси, де росте бріар мають особливість навесні покриватися білуватим серпанком.

Erica Arborea (латинська назва бриара) - деревовидний чагарник, що росте в лісах Среднеземномор'я, від Греції до Алжиру, включаючи Італію, Францію (в тому числі Корсику), Іспанію, Марокко і навіть Ізраїль. Бріар, що росте в Середземномор'ї має в своєму складі значну кількість кремнію. А це означає, що матеріал з нього виходить стійкий до жару і досить міцний. Це і є головною умовою при виготовленні трубок.

Ще бріар трохи пористий, а це дає можливість одночасно вбирати вологу, яка утворюється при курінні. Дерево росте дуже повільно. Іноді, щоб досягти бажаного, потрібно знайти бріар віком до 100 років. Деревина, яку використовують для трубок лежить нижче поверхні землі, тому і насичена корисними речовинами, які знаходяться в грунтах. У нашому випадку - це кремній. Коріння дерева, а саме вони використовуються при виготовленні трубок, обробляють методом кип'ятіння. Цей метод дуже дієвий і зберігається по наш день.

З середини 1800-х років бріар став особливо популярним

Його використовували спочатку курильні майстра в Сен-Клоді, потім і в інших містах Франції. Після визнання люльок з бріару, цінну деревину стали поставляти в великих кількостях. Багато майстерень і навіть фабрики з виготовлення люльок укладали договори на збір, поставку та обробку бріару.

До сих пір, через більш ніж півтора століття, система збереглася і діє як одна з найбільш успішних при виробництві трубок для куріння саме з бріару. Зараз бріар поставляють в такі країни як Калабрія, Тадж і Сицилія в Італії, французька Корсика, Греція, Іспанія та Алжир.

17 травня 2021