Хвороби тютюну

Як і будь-яка сільськогосподарська культура, тютюн може захворіти. Є у нього і інші вороги - шкідники. Все це може дуже сильно скоротити врожайність сировини і його якість. Тому важливо не тільки своєчасно лікувати знайдені хвороби, а й попереджати їх усіма способами. Сьогодні ми розповімо про 3 найпоширеніші хвороби тютюну.

1. Пероноспороз

Це найпоширеніше захворювання тютюну, яке називають ще несправжньою борошнистою росою. Його викликає нижчий гриб Peronospora tabacina Adam. Особливо добре поширюється в теплу вологу погоду. На листках з'являються жовто-зелені округлі плями, а потім листя як би скручуються вниз. У випадках особливо інтенсивного перебігу хвороби розсада може бути знищена за 3-4 дні. Молода розсада гине в будь-якому випадку, а врожайність дорослих рослин може знизитися на 70%.

У тих місцях, де раніше бували випадки цього захворювання, через 7 днів після посадки розсади потрібно обприскати рослини 0,4-ою суспензією цинебу або 0,3% -ою суспензією полікарбацину, навіть якщо розсада абсолютно здорова. Якщо ознаки хвороби все-таки з'являться, потрібно знову виконати ту ж процедуру.

Якщо лист вражений несправжньою борошнистою росою більше, ніж на 75%, його знищують. Те ж листя, яке менше зазнало впливу хвороби, знімають з куща ще до повного дозрівання і нанизують на шнур з більшою відстанню між листям, ніж зазвичай. Листя не млоять - це може посприяти поширенню хвороби.

Стійкі сорти: Імунний-580, Ювілейний, Самсун-36 і ін.

2. Борошниста роса

Збудник захворювання - це гриб Erysiphe cichoriacearum DC. f. nicotianae Jacz. Виявляється у вигляді борошнистого білуватого нальоту на хворих листках, який спочатку покриває невеликі ділянки, але поступово поширюється на весь лист. Коли наліт підсихає, він буріє. Листя, уражене цією хворобою, втрачаює смакові якості, тому його відносять до нижчої категорії.

Щоб послабити перебіг хвороби, знижують полив тютюну, а за тиждень до зняття врожаю і зовсім припиняють. Все уражене листя обривають і прибирають з плантації. Єдиний ефективний варіант боротьби з хворобою - вирощування стійких тютюнових сортів.

До них відносять: Імунний 580 і Американ 572.

3. Тютюнова (звичайна) мозаїка

Її збудник - вірус Nicotiana virus I Smith. На ураженому листі з'являються невеликі світло-зелені ділянки, які чергуються зі звичайними. Краї молодого листя скручуються і трохи загинаються вгору, а на зрілих листках пошкоджені ділянки швидко змінюються некротичними плямами. Хвороба переноситься з соком, тому легко поширюється при обробці кущів - вершкованні та пасинкуванні.

Вірус добре зберігається в сушених листках, тому потрібно уважно стежити, щоб залишки ураженого тютюну не потрапили на посівний грунт або до розсади.

Більше, ніж інші, стійкі до цієї хвороби Імунний 580, Трапезонд 92, Американ 572.

Боротьба з хворобами тютюну - важке заняття. Тому краще вживати профілактичних заходів - вирощувати стійкі сорти тютюну і проводити спеціальну обробку.

14 квітня 2021